Puutarhablogi kaikille - pihaunelmia, kasvitietoa ja puutarhanhoitoa!

Puutarhuri lomalla

Terve!

Kesäloma on nyt pidetty. Aika oli antoisaa, tuli puuhasteltua kaikenlaista Savonlinnan mummonmökin metsäpalstan raivuusta vanhempien kotipihan pikku siistimisiin Mikkelissä. Toki paljon oli myös ihan vain rentoa oleilua, makkarangrillausta ja tikkupullien paistoa. Eräänä päivänä vanhempieni luona pälkähti päähäni eräs ajatus: mitä siitä seuraisi, jos muotoonleikkaisi terijoen salavan (Salix fragilis ’Bullata’)? Tavoitteena jonkin sortin geometrinen muoto – päädyin litteään kuutioon.

jpl1
Aloittelua. Huomatkaa lomalaisen letkeän rento asuste.
Muotoilu jatkuu...
Muotoilu jatkuu…

Muotopuiksi leikattuja salavia harvoin näkee. Kenties päällimmäisenä syynä on kasvin voimakas puumaisen aineksen kasvu: pienemmät muodot täyttyvät rungosta, eivätkä niinkään lehdistä.

Lisäsyynä voimakas kasvu ylipäänsä, joka nollaa nopeasti edellisvuoden leikkuutyön uuden kasvun puskiessa tarmokkaasti edellisvuoden oksantyngistä. Myöskään lehtien määrä ei uusissa versoissa huimaa lukuisuudellaan, joten leikkuutulos voi jäädä ohueksi.

jpl3
Välillä hieman suuntaakin on katseltava.
jpl4
Muoto alkaa jo näkyä.
jpl7
Päällisosa on aina haasteellinen – ei tahdo yltää ja lisäksi roskat putoilevat suoraan kasvin sisälle.
jpl9
Valmis! Mikä puu ei kuulu kuvassa joukkoon?

No, onpahan ainakin hupia! Se on lomalla monesti se tärkein asia. Jospa ensi vuonna tekisi kahdesta muusta kuvissa näkyvistä salavista sitten muita muotoja. On vain vaikea saada terijoen salavasta esille teräviä kulmia harvalehtisyydestä johtuen. Mutta: ensi vuonna sitten. Vaikkapa kartio… Tai ympyräpohjainen lieriö? Pallo? Hmm…

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedin

Jätä kommentti