Puutarhablogi kaikille - pihaunelmia, kasvitietoa ja puutarhanhoitoa!

Pinnan päältä pinnan alle

Vesikasvien lumoa

Tervehdys! Tasapuolisuuden nimissä on puhuttava maanpäällisten kasvien lisäksi myös vesikasveista. Vesiaiheen hoito kasveineen on oma osansa puutarhanhoitoa. Huollon laiminlyönti tuottaa helposti vaikeasti siivottavia kasvustoja, huonosti voivia kasveja ja sotkeentuneita allasrakenteita tai koristeita. Jos kuitenkin pitää hyvää huolta vesiaiheensa puhtaudesta, valitsee oikeat kasvit ja kurittaa välillä liian laajaksi leviäviä kasvustoja, niin allas tai lampi voi olla koko pihan kirkkain helmi.

Tässä listaan useita allas- ja lampikäyttöön soveltuvia kasveja. Kunkin listan otsikossa kerrotaan, kuinka syvässä vedessä kasvit viihtyvät. Klikkaa pikkukuvista, niin isompi versio kuvasta aukeaa.

~ Kelluvat ~

~ 0-5cm ~

~ 0-20cm ~

~ 10-60cm ~

~ 60-160cm ~

 

Ihailkaa ja ihmetelkää. Jospa tällaiset sopisivat teidänkin pihoillenne? Joskus jos asun itse niin, että minulla on piha niin tuskin voin voistustaa jonkinlaisen vesiaiheen perustamista! On vielä varmasti vesikasveja, joita ei tästä listauksesta löydy, mutta koetin sisällyttää runsaasti lajeja tähän taulukkoon.

Kuvista suurkiitos kaikille heille, jotka näitä vapaalla lisenssillä jakavat internetissä!

Hyvää kesää!

Pihalammen ensimmäinen kevät

Jää on lähtenyt.

Syksyllä lammen vettä kierrättävä pumppu on nostettu talvisäilöön, vesi on jätetty altaaseen vastapainoksi jäätyvän maan paineelle.

Nyt lampi tyhjennetään, puhdistetaan ja täytetään puhtaalla vedellä.

Iloisesti solisee jälleen.

Kaikki on vielä niin uutta, taimet pieniä ja lammen ympäristö karu – kasvit kasvavat – parissa vuodessa näkymä on jo tasapainoinen.

 

 

 

 

 

Virkistävän veden tykönä

Kuuntele veden ääntä ja pysähdyt hetkeen –

siinä hetkessä mieli virkistyy.

Siperiankurjenmiekka (iris sibirica).

Morsiusharso (gypsophila paniculata), yksinkertaisen kaunis hattara.

Mätäsharso (gypsophila repens) viihtyy erinomaisesti aurinkoisella kasvupaikalla ja selviää hyvin pitkistäkin sateettomista kausista.

Kainaloiden pesu

Ensin pitää varmistaa, että vesi on sopivan lämpöistä.

Aloitetaan pesu tomerasti edestä…

… ja jatketaan ponnekkaasti takaa.

Puhtoinen poika, mustarastas.

Puutarhassa pienikin vesilammikko on iso ilo linnuille – näin voi päätellä vilkkaasti vaihtuvista kylpyvuoroista Kuun puutarhan lammella. Lampi on tehty käyttämällä hyväksi kallion luonnollisia muotoja ja täydentämällä sitä luonnonkiviladonnalla. Suihkulähdepumpun avulla vettä kierrätetään putouksena kallion kupeelta takaisin lampeen.