Puutarhablogi kaikille - pihaunelmia, kasvitietoa ja puutarhanhoitoa!

Hedelmät ja marjat satona suoraan syliin!

Hedelmät ja marjat odottavat viljelijäänsä.

Mehukkaat päärynät, herkulliset luumut, makeat persikat, runsas omenasato, ihanat mansikat, mahtavat pensasmustikat, maukkaat viinimarjat ja terveellinen tyrni. Tässä muutamia hyviä syitä perustaa marjoja ja hedelmiä tuottava hyötypuutarha tai pitää kunnossa vanhaa, olemassa olevaa satoa tuottavaa kasvillisuutta!

Mistä aloittaa hyötypuutarhan rakentamisen tai kunnostamisen suunnittelu? Pohdi seuraavanlaisia asioita ennen kuin ryhdyt toimeen itse tai otat yhteyttä ammattilaiseen:

Mikä on tarpeen?
Onko puutarhani hoidon, uudistamisen tai rakentamisen tarpeessa?
Monia hoitoleikkauksia on hyvä tehdä keväällä, joitakin taas syksyllä. Koko kasvukausi sopii uuteen istuttamiseen ja koko sulan maan kausi uuden rakentamiseen.

Mitä haluan?
Olenko itse halukas kokeilemaan jotakin uutta? Miltähän se marjasinikuusaman marja maistuu… Tai herkkuluumu? Perhettä, lähipiiriä tai itseään on mukava ilahduttaa itse kasvattamallaan ravinnolla. Meille ihmisille lahjaksi suotu maan sato maistuu yleensä kaikille.

Tyrni.

Mistä voin luopua?
Puutarhassani on kyllä kaikenlaista, mutta onkohan siellä liikaakin? Jospa istuttaisin uutta vanhojen tilalle? Valoisuus on hyväksi suurimmalle osalle hedelmää tuottavia puutarhakasveja – toki jotkut lajit kaipaavat katvetta tai miltei varjoisaakin ollakseen satoisia. Ei ole mikään häpeä poistaa vanhaa kasvillisuutta uuden tieltä.

– Mistä haluaisin tietää lisää?
Milloin hoitoleikkaan omenapuun? Entäs päärynän tai luumun? Onko kasvupaikkojeni happamuus kasveille oikea? Entäs valoisuus tai kosteus?

Punaherukka.– Onko valitsemani tai olemassa oleva hyötypuutarhani paikka oikea?
Tulisiko joitakin kasviyksilöitä siirtää toisaalle tai muutettava pihan olosuhteita poistamalla tai istuttamalla kasvillisuutta pihallani?

– Kuinka paljon minulla on aikaa käytettävissäni hyötypuutarhani hoitoon?
Mitä voin tehdä itse ja missä on parasta hankkia ammattiapua? – siinä vasta pulma! Monista asioista voi selviytyä itse ja ystävien avulla moni projekti on mahdollinen, mutta joskus tietoa ja aikaa tarvitsee enemmän, kuin on helposti saatavissa. Silloin alalle opiskelleet ihmiset voivat auttaa.

Ota rohkeasti yhteyttä alan osaajiin. Panostuksesi hedelmiä korjaat vielä vuosia puutarhurin käynnin jälkeen!

Kevät jo kohta kolkuttelee…

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedin

2 kommenttia artikkeliin ”Hedelmät ja marjat satona suoraan syliin!

  1. Kiva blogi. Mielenkiintoista tietoa tulvillaan. Meillä ekat hedelmäpuut alkavat tulla 10-v. ja isäntä kyselee, että milloin niistä leikataan alaoksat, että mahtuisi ajamaan ruohon paremmin. Mun mielestä leikkaamisen sijaan tulisi puun alla olla vähintään latvuksen alalta kuoriketta tai maanpeiteperennaa. Olisiko sinulla vinkkiä sopivasta perennasta, joka kävisi kenties koko hedelmätarhaan. Eli kestäisi hieman kävelyä, pitäisi rikkaruohot pois ja sen seasta löytäisi pudonneet hedelmät. Kiitoksia jo etukäteen.
    Hyvää syksyä.

  2. Moi!

    Kiitos kysymyksestä. Kuten kaikkien tyveltään valoisien kasvien kanssa, tulee hedelmäpuiden juurelle tuo kuvailemasi hankala paikka: kasvit viihtyvät rungon likellä, mutta alaoksat voivat estää esim. ruohikon kätevän leikkaamisen. Aivan kiinni rungossahan ei nurmikon ole hyvä antaakaan kasvaa (vaikka tosin, maailma on täynnä satoisia hedelmäpuita ja hyvinvoivia koristepuita, joiden tyvellä kasvaa nurmi).

    Kuorikate pitää hoidettuna (rikkakasvien poisnypintä, katteen uusiminen tai uuden lisääminen muutaman vuoden välein) nurmen poissa puun tyveltä ja puun ympärystän helppohoitoisena.

    Maanpeittoperennat ovat toinen; joskin harvinaisemmin hyötypuutarhassa käytetty katevaihtoehto. Eräs ongelma, joka tässä nyt päällimmäisenä tulee mieleen, on kestävien maanpeittoperennojen aggressiivinen luonne. Esimerkiksi maahumala, suikeroalpi, talvikki, rentoakankaali ja rönsyansikka ovat kestäviä, mutta ne myös leviävät nurmikon sekaan melko helposti. Näistä rentoakankaali on kenties maltillisin. Hieman korkeampia peittovaihtoehtoja olisivat vaikkapa monet kurjenpolvet, hopeatäpläpeippi ja ketoneilikka. Näiden päällä ei toki sitten oikein voi kävellä…

    Leikkaaminenkin on toimiva vaihtoehto. Muutaman oksan poisleikkaamisella tai typistämisellä voi vapauttaa huomattavasti tilaa hedelmäpuiden rungon läheisyyteen. Siten nurmenajo helpottuu ja kymmenvuotias puu sietää varmasti tällaisen käytännön hyödyn saneleman leikkuun.

    Jos et halua leikata, suosittelen seuraavaa: tutki, kuinka lähelle puuta ruohonleikkurilla pääsee ongelmitta. Poista sitten nurmi riittävältä alueelta puun ympäriltä. Kärkilapio toimii hyvin – rajaa alue pistoilla ja nosta sitten nurmiturvetta lämpäreinä pois. Tee alueen reunaan vielä ura, jotta nurmikon kasvuyhteys tulevaan alueeseen katkeaa tehokkaasti. Kitke lopuksi puun rungon läheltä käsin kaikki heinät pois – jätä kuitenkin mullan pinta mahdollisimman lähelle entistä. Sitten vain täytät tekemäsi alueen kuorikatteella. 10cm kerros ei ole liioittelua. Näin puusi ympärille muodostuu kasviton vyöhyke, jonka vaatii vain kevyttä kunnostusta ja ylläpitoa.

    Perennaideaan vielä: voit toki valita käyttää maanpeittoperennaa katteen asemasta. Siinäkin tapauksessa on nurmikko poistettava ja uutta multaa saatava syntyneeseen painanteeseen. Kannattaa tässäkin kaivaa kärkilapiolla ura nurmikon ja syntyneen perenna-alueen väliin: tämä ehkäisee perennojen leviämistä nurmelle ja päinvastoin.

    Toivottavasti vastauksestani oli apua. Konstit ovat pihoilla monet ja yhtä oikeaa tapaa hoitaa hommat ei oikein tuppaa olemaankaan… :)

    Hyvää talven alkua!

Jätä kommentti