Puutarhablogi kaikille - pihaunelmia, kasvitietoa ja puutarhanhoitoa!

Voro söi

Ei ole suu tuohesta sillä kelmillä, joka söi hartaasti odotetun kevään ensimmäiset kultasahramit.

Vorolle ei posliinihyasintit maistu ja siksi ne saavatkin rauhassa vallata lisää kasvutilaa – luonnossa niin vain on.

Jouluruusu on talvehtinut hyvin lumipeitteen alla ja nuppuja kantavat kukkavanat alkavat nousta lehtiruusukkeesta.

Suunnittelua, ihmettelyä ja odotusta.

 

Kertomus Keskimaasta, osa 4

Lievitystä kevätsyyhyyn

Kävin Puutarhamyymälässä ja siellä valmistauduttiin taimipihan avaamiseen eri tavalla kuin vuosiin; lunta lapioitiin ja kuormattiin kuutioittain siirrettäväksi joutomaille sulamaan. Kun lounainen ilmavirtaus tuo meillekin kevään, puutarhaunelmien toteuttaminen alkaa puutarhamyymälästä ja silloin pitää kaiken olla kohdallaan.

Tyhjin toimin ei nytkään tarvinnut palata kotiin, sillä mukana on ainekset neitsytperunoiden kasvatukseen: paperipusseja, siemenperunaa ja multaa.

Neitsytperunan synty (so. varhaisperunan kasvatus perinteikkäällä menetelmällä pussissa, ämpärissä tai vaikkapa sanomalehtikääreessä)

Siemenperunan lajike on Timo, siinä on aito juhannusperunan maku.

Paperipussit on avattu ja suu on käännetty niin, että pussi on aluksi puolikorkea, mutta sitä voidaan korottaa, kun idut työntyvät mullasta, kasvavat pituutta ja tarvitsevat lisää multaa.

Siemenperunoissa voisi olla muutaman millin idut näkyvissä, niiden ilmestymistä en jää odottelemaan, vaan peittelen kaikki kaksitoista perunaa pusseihinsa.

Aluksi vain liraukset vettä kullekin perunalle ja sitten odotellaan itämisen ihmettä.

Pihastudion hyötypuutarha Keskimaassa on vielä valtaisat lumikasat. Vanha kasvihuone siirretään paikalleen heti, kun syksyllä valmistettu pohja paljastuu lumesta ja routa sulaa.

Neitsytperunakasvusto siirretään huoneeseen ja sieltä pusseineen päivineen perunamaahan, kun yöpakkaset ovat ohi.

 

Neiti Kevät ja malttamaton puutarhuri

Neiti Kevät ja malttamaton puutarhuri tapaavat visiitillä puutarhamyymälässä.

Mukaan ostetut pikkunarsissit, krookukset ja helmihyasintit tuovat kevään kotiin juuri pääsiäiseksi. Kukinnan jälkeen sipulikasvit istutetaan sellaiseen paikkaan puutarhassa, josta lumet ovat sulaneet ensimmäisenä. Sipulikukkien varsien annetaan kuihtua rauhassa; näin sipulit ehtivät kerätä voimaa seuraavan kevään kukintaa varten.