Puutarhablogi kaikille - pihaunelmia, kasvitietoa ja puutarhanhoitoa!

Leikkaa kuivat, vesomattomat haarat

Verenpisarojen talvetusta

Tervehdys, pitkästä aikaa!

Tänä vuonna olin ajatellut jättää verenpisarani talvettamatta. Raukat näyttivät kuitenkin jo pienten pakkasjaksojen jälkeen niin nuutuneilta, että karsinpa ne kuitenkin ja vein kerrostaloyhtiömme pimeään kylmävarastoon. Nuutuminen johtuu kuivasta ilmasta, joka talvella vaivaa meitä ihmisiäkin kuivan ihon muodossa.

Käyn pari kertaa talven aikana antamassa vettä tälle sekä kahdelle muulle verenpisaralle. Siinä kaikki! Eipä tarvitse näidenkään kitua janoisena sopimattoman kuivassa ilmastossa. Keväällä taas sitten pukataan kasvua niin että oksat pois… Hehheh.

Hyvää talvea lukijoille (ja Fuchsioille)!

Mies, kiila, leka ja kanto

Terve!

Erään työkohteemme naapurissa asuu Tauno Kuusisto, 80. Tauno on kaikenlaisen tekemisen ja ajattelemisen veteraani. Olin paikalla, kun huomasin miehen kaivaneen valtavan montun ikivanhan, vastikaan kuolleen omenapuun juurelle. Hän oli juuri ryhtynyt poistamaan kantoa. Työtapa on perinteinen ja takuulla toimiva. Taunolle työtapa on tuttu: kun Helsingin olympiakylää jatkorakennettiin 1940-50 lukujen taitteessa, oli hän siellä – muunmuassa kantosavotassa!

Tauno Kuusisto, käsissään ensimmäinen lohkaistu osa kantoa.
Tauno Kuusisto, käsissään ensimmäinen lohkaistu osa kantoa. Kiila odottaa jo iskijää seuraavassa lovessa.

 

Tauno Kuusisto sahaa
Lovet, joihin kiila laitetaan tehdään sentään sähkösahalla, käsityötä piisaa kyllä.

 

Tauno Kuusisto ja leka
Tauno jakamassa iskuja kiilaan.

 

Tauno Kuusisto voittajana
Tunnin-puolitoista myöhemmin, kun satun ensi kerran paikalle, on mies paloitellut kannon ja täyttänyt montunkin jo joutomaalla ja kompostilla. Ei voi kuin ihmetellä kaverin tehokkuutta. Taustalla Taunon pinoamat kannonkappaleet, jotka hän vie kuivamaan ja joilla lämmittää sitten saunaa.

Näinpä mies selviytyi urakasta! Mahtaa tulla makea tuoksu saunaan, kun kovalla työllä poistettu kanto palaa tulipesässä. Upeaa!

 

Puutarhuri lomalla

Terve!

Kesäloma on nyt pidetty. Aika oli antoisaa, tuli puuhasteltua kaikenlaista Savonlinnan mummonmökin metsäpalstan raivuusta vanhempien kotipihan pikku siistimisiin Mikkelissä. Toki paljon oli myös ihan vain rentoa oleilua, makkarangrillausta ja tikkupullien paistoa. Eräänä päivänä vanhempieni luona pälkähti päähäni eräs ajatus: mitä siitä seuraisi, jos muotoonleikkaisi terijoen salavan (Salix fragilis ’Bullata’)? Tavoitteena jonkin sortin geometrinen muoto – päädyin litteään kuutioon.

jpl1
Aloittelua. Huomatkaa lomalaisen letkeän rento asuste.
Muotoilu jatkuu...
Muotoilu jatkuu…

Muotopuiksi leikattuja salavia harvoin näkee. Kenties päällimmäisenä syynä on kasvin voimakas puumaisen aineksen kasvu: pienemmät muodot täyttyvät rungosta, eivätkä niinkään lehdistä.

Lisäsyynä voimakas kasvu ylipäänsä, joka nollaa nopeasti edellisvuoden leikkuutyön uuden kasvun puskiessa tarmokkaasti edellisvuoden oksantyngistä. Myöskään lehtien määrä ei uusissa versoissa huimaa lukuisuudellaan, joten leikkuutulos voi jäädä ohueksi.

jpl3
Välillä hieman suuntaakin on katseltava.
jpl4
Muoto alkaa jo näkyä.
jpl7
Päällisosa on aina haasteellinen – ei tahdo yltää ja lisäksi roskat putoilevat suoraan kasvin sisälle.
jpl9
Valmis! Mikä puu ei kuulu kuvassa joukkoon?

No, onpahan ainakin hupia! Se on lomalla monesti se tärkein asia. Jospa ensi vuonna tekisi kahdesta muusta kuvissa näkyvistä salavista sitten muita muotoja. On vain vaikea saada terijoen salavasta esille teräviä kulmia harvalehtisyydestä johtuen. Mutta: ensi vuonna sitten. Vaikkapa kartio… Tai ympyräpohjainen lieriö? Pallo? Hmm…

Marjakuusen leikkaaminen 2

Monien muotojen marjakuusi

marjakuusen rajattu korkeusMarjakuusi sietää säännöllistä, voimakastakin leikkaamista – vaikkapa rajaamisen tietyn korkuiseksi.marjakuusen rajattu muoto

Marjakuusi viihtyy hyvin varjoisessa kasvupaikassa, missä se ei ole alttiina kevätahavalle (kevätauringon paisteelle maan ollessä vielä jäässä).

monen muodon marjakuuset

Topiaria on kasvien muotoon leikkaamista. Kehittyneissä puutarhakulttuureissa – Japanissa, Britanniassa, Hollannissa, Tanskassa,Välimeren maissa – kasveja leikataan geometrisiin, orgaanisiin ja usein myös erilaisia hahmoja esittäviin muotoihin; omassa kulttuurissamme topiariaa on enimmäkseen sovellettu vain orapihlaja- ja kuusiaitoihin.

Nykyisille, ahtaille pihoille kasvien muotoleikkaus sopii hyvin eikä se hyvillä välineillä, säännöllisesti tehtynä ole kovinkaan vaivalloista.

Marjakuusien leikkaaminen

Marjatan ja Mikon puutarhassa

Maailmassa on ilon ja onnen puutarhoja, isoja ja pieniä. Alan ammattilaisena minut on kutsuttu pihoihin ja puutarhoihin, joista huokuu omistajien innostus ja osaaminen, estetiikan taju ja harrastuneisuus. Opin aina.

Marjatan ja mikon puutarhassa Marjatan ja Mikon puutarhassa kasvaa monia kartiomarjakuusia, Taxus x media (T. baccata x cuspidata), euroopan ja japaninmarjakuusen risteytyksestä syntyneitä lajikkeita.

Marjakuusien leikkaaminen

Marjakuuset ja tuijat sopivat puutarhan ikivihreäksi ja aidanteiksi, koska ne kestävät hyvin muotoon leikkaamisen – ominaisuus poikkeaa kotoisesta metsäkuusesta ja muista Picea-suvun kasveista siten, että marjakuusen ja tuijan useamman vuodenkin vanhoista, puutuneista oksista, jopa rungosta versoo uutta kasvua.

Kun marjakuuset alkoivat hallita ja peittää puutarhan näkymiä, isäntäväki kasvien poistamisen sijaan näkivät asian toisin ja tarttuivat toimeen.

marjakuusi 'pilvet'Seinustan marjakuuset kasvatetaan bonsai-puiden muotoon, jota kutsutaan ’pilviksi’.

 

 

 

 

014

Rohkeasti leikatut kartiomarjakuuset saavat vuosittaisilla leikkauksilla pallomaisen muodon.

pihamestarilaatta_pieniMarjatan ja Mikon yhteinen innostus puutarhaan ja kaunis lopputulos on myös palkittu ja he ovat saaneet kiinnittää talonsa seinään arvostetun Pihamestari-laatan.

Omenapuiden leikkaus

titityy titityy

omenapuun leikkaaminen Entti1

Varhaiseen kevääseen kuuluu omenapuiden leikkaaminen.

On parempi leikata säännöllisesti piiskakasvua harventaen ja lyhentäen maltillisesti niin, että osaan versoista jää myös kärkisilmut. Luonnollinen versojen kasvu puhkeaa kärkisilmuista; katkaistut oksat työntävät silmuistaan keskenään kilpailevia piiskoja. Jos puun oksia typistetään kerralla paljon, myös piiskojen kasvu on vallatonta ja tasapainon palauttamiseen kuluu monta kevättä.

omenapuu Entti1

Omenan kukat puhkeavat kääpiöversojen kukkasilmuista – niitä ei muodostu vahvassa kasvussa oleviin piiskoihin.

 

 

 

 

omenapuun leikkaaminen Entti2

Leikkauksin puu pidetään elinvoimaisena ja toivottu sato hyvänlaatuisena.

omenan raakileharvennus Entti2

Toisinaan pölytys onnistuu yli odotusten ja raakileita pullistuu liiankin kanssa. Puu karsii ylituotantoa luonnostaan pudottamalla osan, mutta jos haluaa oiken mallikkaita omenia, raakileita on hyvä harventaa.

 

Homma hanskassa ja kevättä rinnassa.

omenapuun leikkaminen Entti3

 

omena Entti3

Kun puu on leikattu ilmavaksi, aurinko kypsyttää omenat maukkaiksi ja tuulenvire kuivattaa lehvästön sateen jälkeen niin, etteivät sieni-itiöt viihdy.

www.entti.fi

Puun leikkaamisen taito

nuori pihlaja

Pihlaja monine lajikkeineen on suosittu pihapuu. Hoidettuna kuvan puullakin olisi mahdollisuus kehittyä kauniiksi ja kestäväksi – tarvitaan kasvua ohjaavaa leikkausta.

Tohtori Alex Shigo, biologi ja kasvipatologi, tutki työkseen puita ja monet aikaisemmin oikeina pidetyt leikkausmenetelmät osoittautuivat luuloiksi, jopa puita vahingoittaviksi toimiksi.

Puita pitää leikata – puiden leikkaajan tulee kuitenkin aina tietää, mitä on tekemässä ja miksi.

Puu kasvaa ja juurtuu vihreän latvuksen auringosta yhteyttämällä energialla: kaikki leikkaukset, jotka vähentävät oksa- lehti- tai neulasmassaa, vähentävät kasvun voimaa.
Istutuksen yhteydessä taimesta voi leikata vioittuneet ja kuolleet versot, mutta varsinaiset kasvua ohjaavat leikkaukset aloitetaan parin kasvukauden kuluttua, juurtumisvaiheen jälkeen.
Kuvan puussa on pari alimmaista oksaa, jotka kasvavat samalla tasolla rungossa, ottavat ensimmäisinä käyttöönsä juuriin varastoitunutta energiaa ja kurottautuvat latvuksen rinnalle valoon; on loogista, että näiden oksien kasvuenergiaa vähennetään leikkaamalla, koska muutoin ne voimallaan näivettävät vähitellen latvuksen kasvua.

Suunnitelma on poistaa alimmat oksat kokonaan – ei kuitenkaan samanaikaisesti. Puu on nuori ja poistettavat oksat läpimitaltaan alle viisi senttimetriä, voimakkaampi oksista poistetaan ensin: leikkaus tehdään oikein ja niin, että oksankaulus jää runkoon. Toista oksaa lyhennetään jolloin oksaan ei jää kaikkein voimakkaimmin kasvavaa kärkisilmua ja verson pituuskasvu tyrehtyy. Latvus voimistuu ja puulla on puhtia parantaa nopeasti syntyneet leikkaushaavat. Typistetty oksa poistetaan seuraavan kasvukauden jälkeen.

oksankaulus

Kuoriharjanne ja oksankaulus

”iloa elävästä puusta itsestään”

Quercus robur

”Valmistautuessaan seuraamaan häntä Frodo laski kätensä puunrungolle tikkaiden viereen; eikä hän koskaan ollut kokenut puun kuoren pintaa ja tuntoa ja sen alla asuvaa elämää niin äkkiä ja niin selvästi. Hän tunsi iloa puusta ja sen tunnusta; ei niin kuin metsänhoitaja tai puuseppä; tämä oli iloa elävästä puusta itsestään.”
J.R.R. Tolkien, Taru sormusten herrasta

Puiden hoito ja varsinkin leikkaukset vaativat perehtymistä ja kykyä ennakoida puun tulevaa kasvua.

mongolianvaahtera joulukuussa

Mongolianvaahtera (Acer tataricum sp. ginnala) – vanhassa puussa ominainen kasvutapa ja luonne ovat selvästi näkyvissä.

Ympäristömme istutetut puut tarvitsevat osaavaa huolenpitoa itävistä siemenistä, juurtuvista pistokkaista aina puuvanhuksiksi asti.

Puun istuttajan on tarkasteltava taimen juuripaakkua ja rungon tyveä: taimen juuret ovat joutuneet ahtaalle pienessä kasvatusruukussa ja kiertävät usein kehää – joskus juuret ovat vääntyneet niin, että niiden kärjet pilkistelevät ruukun pinnassa.

Istutusoppaissa neuvotaan istuttamaan taimet varovasti juuripaakkua rikkomatta ja niin on hyvä, jos taimi on myös juuristoltaan ensiluokkainen. Pitkästä kokemuksesta tiedän, että useimmiten juuristoa on istutuksen yhteydessä hoidettava; kiertyneet juuret avataan – jos tyven ympäri kiertyy ns. kuristusjuuri, se katkaistaan, koska paksuutta kasvaessaan se haittaa puun kasvua.

Taimi istutetaan sille varattuun, valmistettuun ja tiivistettyyn kasvualustaan siten, että juuret tulevat mahdollisimman luonnolliseen asentoon ja puun juurenniska on aivan maan pinnan rajassa – kuten puut luonnossakin.

Istutettu puu tuetaan niin hyvin, että puun tyvi ja juuristo pysyvät vakaasti liikkumatta, latvus sen sijaan saa taipua tuulen mukaan.

Niin ja rungonsuojat pannaan paikoilleen heti istutuksen yhteydessä – muutoin urbaanisoitunut rusakko voi nautiskella taimesta jo seuraavana yönä.

Ensimmäinen ilta

Tontista hyvän elämän puutarhaksi

Puutarhakurssi 1.3.2012_1.luento

Suunnittelun lisäksi paneuduttiin puiden leikkauksen tekniikkaan, aiheesta on materiaalia blogin kategoriassa puiden hoito,  leikkaukset.

Seuraavan illan aiheet:

Omat toiveet – unelmakartan esittely

Pihan jäsentely

Oman pihan luonnostelu

Puiden ja pensaiden leikkaukset sekä kasvien esittelyt jatkuvat.