Puutarhablogi kaikille - pihaunelmia, kasvitietoa ja puutarhanhoitoa!

Hetkiä elämässä

Talven hurmaa

Teksti ja kuvat Jaakko Pöntinen

On talvi – monien mielestä paras aika ihailla luonnon kauneutta ja puhtautta. Talvi rauhoittaa ihmiset täällä kotisuomessakin yhteiseen ponnistukseen. On pysyttävä lämpimänä ruumiiltaan ja valoisana mieleltään. Lumenluonti, auton kanssa taisteleminen talven kylmässä, kenkiin pakkautuva lumi ja suojakelillä kaiken peittävä loska – mikäs sen kotoisampaa! Kaikki tämä on kuitenkin rikkautta. Vuodenaikojen värikkyyden seuraaminen on jokaisen suomalaisen suurimpia etuoikeuksia.

 Tapionpöytä

Tapionpöytä (l. pöytäkuusi, Picea abies f. tabulaeformis) murjottamassa lumen alla.

Pihlajanmarjat

Kahta se ei kanna… Vai kantaako sittenkin?

Talventörröttäjät

Isomaksaruohoa pumpulimaisin lumitupsuin koristeltuna.

Kauniita talventörröttäjiä ovat muun muassa hierakat, mesiangervo, koiranputki, osmankäämi, pujo, kultapiisku, ohdakkeet ja siankärsämöt. Tiedustele lisää läheisistä taimimyymälöistä!

Sato

Ensi vuoden satoa odotellessa. Hyötypuutarha on kaunis myös talvisin.

Linnut

Tali- ja sinitiainen, ruokintapaikkojen vakioasiakkaita.

Kauneus

Talven kauneus. Tällainen ei kesällä ole mahdollista.

Auto

Tuttu näky? Ei muuta kuin skrapa esiin ja raappaamaan. Muista pitää autoa lämmittimessä ennen lähtöjä – kylmästartit kuluttavat moottoria voimakkaasti.

Vuodenajat ovat lahja, vaikka niiden vaihtelu hieman ylimääräistä vaivaa teettääkin. Tämäkin talvi on pian taas ohi ja kesän helteillä yksi jos toinenkin (minä ainakin) taas ajattelee: ”Kun olisi edes hetken kunnon pakkanen, ettei tarvitsisi läkähtyä!” Joten ilo irti kun on raikasta ja vilvoittavaa ulkona!
Joulu on juhlittu, uudenvuoden juhlinnat vasta edessä. Viettäkäämme se sopivan rauhallisesti mutta iloisesti! Järjestäkää tuttavienne kanssa yhteisiä ilotulituksia – kaikki saavat enemmän riemua raketeista ja padoista, kun katselijoita on paljon. Myös kustannukset pysyvät paremmin aisoissa.
Iloista uuttavuotta kaikille lukijoille!

Joulun värit

Joulun värit 4

Pieni tarina

Joulun alusviikoilla puutarha- ja kukkamyymälöissä on tohinaa: me nuoret puutarhurit valmistelimme  jouluistutuksia ja niiden koristeita. Kauniin rusetin tekeminen on taitolaji, samoin värisommitelmien suunnittelu.

Valkoinen oli silloin vallitseva sisustusväri – trendikkäästi sidoimme katosta riippuvaan olkikranssiin valkoiset nauhat ja rusetit. Ihastelimme niin muodikasta kranssia juuri, kun myymälään asteli syntyjään hollantilainen Johan Verkerk, varsin arvostettu plastillinen suunnittelija. Hauskalla suomenkielellään hän lausui mielipiteensä kranssista – oppi, jota pidän suunnittelijalle edelleen arvokkaimpana:

”Kuulkaas tytöt, tiedätteko miten tyylikkyys syntyy? Aina pitää miettiä, mitkä asiat, mitkä värit ovat sukua keskenään – olki ja valkoinen eivät todellakaan ole samaa sukua. Olki ja punainen ovat.”

Joulun värit 3

Tämän jouluni värit ovat punainen ja kulta.

Joulun värit 2

Levollista Joulunaikaa – Hyvää Uutta Vuotta

Ukko lumesta

Lumi

teksti ja kuvat Jaakko Pöntinen

Lunta tulvillaan on raikas talvisää… Vai onko? Ei ainakaan Turun seudulla tällä hetkellä. Vaimoni Paula ja minä vierailimme vanhempieni luona Mikkelissä ja tilaisuus lumiukon luontiin aukeni. Sää oli valoton ja harmaa, mutta se ei estänyt hauskanpitoa! Malli on perinteinen: 3 palloa, risukädet, porkkananenä, napit, suu, kaulahuivi ja hattu.

Entti-ukko1

Taiteilija työssään.

Tue alin pallo huolellisesti, jottei se pääse pyörähtämään tai heilumaan tulevan rakentamisen aikana. Samoin muissa liitoksissa on riittävä lumen tiivistäminen tärkeää. Ylimmäinen pallo saattaa pudota jo pienenkin suojakelin aikana, jos sitä ei kiinnitä keskipalloon huolellisesti.

Entti-ukko2

Työstön alla lumiukon alin pallo.

Luonnollisia, tasaisesti kaarevia muotoja saa aikaan taipuisalla risulla veistämällä. Myös nopea hieroskelu käsillä, sormenpäillä hieman pallon pintaa karhustaen, toimii hyvin.

Entti-ukko3

Valmis vartalo! Etenkin vähälumisena aikana voi palloihin tulla mukaan roskia. Älä anna sen häritä liikaa… : )

Entti-ukko4

Kasvonpiirteitä muovaamassa. Puolipallon muotoisilla silmillä saa ukolle sarjakuvamaista eloa! Pyöritä hyvänkokoinen lumipallo käsissäsi, aseta pallo maahan ja halkaise se kärkilapiolla tai vaikka liukurilla.

Silmät, napit yms. saa vaikkapa pikkukivillä tai hiilillä aikaiseksi. Jos kasaa ukkoa nurmikolle, niin kannattaa käyttää aika pieniä kiviä. Isommat kun jäävät alkukesästä ruohonleikkurin teriin, ellei niitä käy hakemassa pois ukon sulaessa.

Entti-ukko5

Pallonpyörittäjä kävi täällä. Lunta oli juuri tarpeeksi!

Entti-ukko6

Valmis lumiukko riemuisena vastaanottamassa kaikkia pihapiiriin tulijoita! Melko innostuneen näköinen! : )

Hyviä talvileikkejä ja joulunaikaa kaikille lapsille, nuorille ja aikuisille!

Hämäränhyssyä

Pimeimpään vuodenaikaan huonekasveja hoitavan peukalossa on oltava erityisen herkkä tunto:

jos mullan pinta tuntuu vähänkin kostealta, ei kastelua, ei lannoitusta – sen sijaan useimmat kasvit pitävät keveästä sumutuksesta.

 

rahapuu, Crassula ovata

Rahapuu, Crassula ovata, on valon kasvi, jonka juuristo kärsii helposti liiasta märkyydestä.

Vähässä valossa rahapuun versot venyvät honteloiksi – onneksi kasvi kestää hyvin leikkaamista; kevään tullen versot leikataan ja uudesta kasvusta tulee tanakkaa ja elinvoimaista.

 

joulutähti, Euphorbia pulcherrima

Joulukukat, joulutähti, Euphprbia pulcherrima, on lupaus pimeyden väistymisestä ja uudesta keväästä.

Yhden päivän kukoistus

Apostolinmiekka (Neomarica northiana)  kasvattaa kaksitoista miekanmallista lehteä ja kukkii sitten. Se sietää hoitajaltaan unohduksia ja vähäistä huomiota – silti yhden päivän kestävä kukka on niin kaunis – kuin muistutus uskollisesta ystävyydestä.

Lämpöisin ajatuksin.