Puutarhablogi kaikille - pihaunelmia, kasvitietoa ja puutarhanhoitoa!

Joulun värit

Joulun värit 4

Pieni tarina

Joulun alusviikoilla puutarha- ja kukkamyymälöissä on tohinaa: me nuoret puutarhurit valmistelimme  jouluistutuksia ja niiden koristeita. Kauniin rusetin tekeminen on taitolaji, samoin värisommitelmien suunnittelu.

Valkoinen oli silloin vallitseva sisustusväri – trendikkäästi sidoimme katosta riippuvaan olkikranssiin valkoiset nauhat ja rusetit. Ihastelimme niin muodikasta kranssia juuri, kun myymälään asteli syntyjään hollantilainen Johan Verkerk, varsin arvostettu plastillinen suunnittelija. Hauskalla suomenkielellään hän lausui mielipiteensä kranssista – oppi, jota pidän suunnittelijalle edelleen arvokkaimpana:

”Kuulkaas tytöt, tiedätteko miten tyylikkyys syntyy? Aina pitää miettiä, mitkä asiat, mitkä värit ovat sukua keskenään – olki ja valkoinen eivät todellakaan ole samaa sukua. Olki ja punainen ovat.”

Joulun värit 3

Tämän jouluni värit ovat punainen ja kulta.

Joulun värit 2

Levollista Joulunaikaa – Hyvää Uutta Vuotta

Voro söi

Ei ole suu tuohesta sillä kelmillä, joka söi hartaasti odotetun kevään ensimmäiset kultasahramit.

Vorolle ei posliinihyasintit maistu ja siksi ne saavatkin rauhassa vallata lisää kasvutilaa – luonnossa niin vain on.

Jouluruusu on talvehtinut hyvin lumipeitteen alla ja nuppuja kantavat kukkavanat alkavat nousta lehtiruusukkeesta.

Suunnittelua, ihmettelyä ja odotusta.

 

Kertomus Keskimaasta, osa 4

Lievitystä kevätsyyhyyn

Kävin Puutarhamyymälässä ja siellä valmistauduttiin taimipihan avaamiseen eri tavalla kuin vuosiin; lunta lapioitiin ja kuormattiin kuutioittain siirrettäväksi joutomaille sulamaan. Kun lounainen ilmavirtaus tuo meillekin kevään, puutarhaunelmien toteuttaminen alkaa puutarhamyymälästä ja silloin pitää kaiken olla kohdallaan.

Tyhjin toimin ei nytkään tarvinnut palata kotiin, sillä mukana on ainekset neitsytperunoiden kasvatukseen: paperipusseja, siemenperunaa ja multaa.

Neitsytperunan synty (so. varhaisperunan kasvatus perinteikkäällä menetelmällä pussissa, ämpärissä tai vaikkapa sanomalehtikääreessä)

Siemenperunan lajike on Timo, siinä on aito juhannusperunan maku.

Paperipussit on avattu ja suu on käännetty niin, että pussi on aluksi puolikorkea, mutta sitä voidaan korottaa, kun idut työntyvät mullasta, kasvavat pituutta ja tarvitsevat lisää multaa.

Siemenperunoissa voisi olla muutaman millin idut näkyvissä, niiden ilmestymistä en jää odottelemaan, vaan peittelen kaikki kaksitoista perunaa pusseihinsa.

Aluksi vain liraukset vettä kullekin perunalle ja sitten odotellaan itämisen ihmettä.

Pihastudion hyötypuutarha Keskimaassa on vielä valtaisat lumikasat. Vanha kasvihuone siirretään paikalleen heti, kun syksyllä valmistettu pohja paljastuu lumesta ja routa sulaa.

Neitsytperunakasvusto siirretään huoneeseen ja sieltä pusseineen päivineen perunamaahan, kun yöpakkaset ovat ohi.

 

Viimeisimmät kiusaukset

Erikoisella tavalla kauniit nutkansypressit (Chamaecyparis nootkatensis) koukuttivat satunnaisen, vain uteliaisuuttaan puutarhamyymälään eksyneen: ostaako vai eikö ostaa ja kun ostaa, niin mihin istuttaa.

Siis mieluiten valesypressit istutetaan puolivarjoisaan kasvupaikkaan, multavaan maahan. Juuripaakku tuetaan tiukasti maahan – niin ettei se liiku, vaikka taimen latvus taipuu tuulen mukaan.

Samalla tavalla kuin nutkansypressit viehättävät omituisen luonnikkaat kivilyhdyt.

Pihastudioon tuomisina vähäeleiset nuokkuva ja tanakka.

Neiti Kevät ja malttamaton puutarhuri

Neiti Kevät ja malttamaton puutarhuri tapaavat visiitillä puutarhamyymälässä.

Mukaan ostetut pikkunarsissit, krookukset ja helmihyasintit tuovat kevään kotiin juuri pääsiäiseksi. Kukinnan jälkeen sipulikasvit istutetaan sellaiseen paikkaan puutarhassa, josta lumet ovat sulaneet ensimmäisenä. Sipulikukkien varsien annetaan kuihtua rauhassa; näin sipulit ehtivät kerätä voimaa seuraavan kevään kukintaa varten.

Jouluruusu

Jouluruusu (Helleborus) on monivuotinen perenna joka ei ole ruusu ollenkaan vaan kuuluu leinikkikasveihin.  Jouluruusun voi istuttaa keväällä maahan puoli varjoon esimerkiksi pensaiden tai puiden alle. Jouluruusu pitää tasaisesta kosteudesta, ravinteikkaasta, kuohkeasta ja hieman emäksisestä multamaasta.

Jouluruusu on talvenarka. Se kannattaakin talvella suojata lumella tai lumettoman pakkastalven tullen havuilla. Jouluruusu on myrkyllinen.