Puutarhablogi kaikille - pihaunelmia, kasvitietoa ja puutarhanhoitoa!

Marjakuusen leikkaaminen 2

Monien muotojen marjakuusi

marjakuusen rajattu korkeusMarjakuusi sietää säännöllistä, voimakastakin leikkaamista – vaikkapa rajaamisen tietyn korkuiseksi.marjakuusen rajattu muoto

Marjakuusi viihtyy hyvin varjoisessa kasvupaikassa, missä se ei ole alttiina kevätahavalle (kevätauringon paisteelle maan ollessä vielä jäässä).

monen muodon marjakuuset

Topiaria on kasvien muotoon leikkaamista. Kehittyneissä puutarhakulttuureissa – Japanissa, Britanniassa, Hollannissa, Tanskassa,Välimeren maissa – kasveja leikataan geometrisiin, orgaanisiin ja usein myös erilaisia hahmoja esittäviin muotoihin; omassa kulttuurissamme topiariaa on enimmäkseen sovellettu vain orapihlaja- ja kuusiaitoihin.

Nykyisille, ahtaille pihoille kasvien muotoleikkaus sopii hyvin eikä se hyvillä välineillä, säännöllisesti tehtynä ole kovinkaan vaivalloista.

Marjakuusien leikkaaminen

Marjatan ja Mikon puutarhassa

Maailmassa on ilon ja onnen puutarhoja, isoja ja pieniä. Alan ammattilaisena minut on kutsuttu pihoihin ja puutarhoihin, joista huokuu omistajien innostus ja osaaminen, estetiikan taju ja harrastuneisuus. Opin aina.

Marjatan ja mikon puutarhassa Marjatan ja Mikon puutarhassa kasvaa monia kartiomarjakuusia, Taxus x media (T. baccata x cuspidata), euroopan ja japaninmarjakuusen risteytyksestä syntyneitä lajikkeita.

Marjakuusien leikkaaminen

Marjakuuset ja tuijat sopivat puutarhan ikivihreäksi ja aidanteiksi, koska ne kestävät hyvin muotoon leikkaamisen – ominaisuus poikkeaa kotoisesta metsäkuusesta ja muista Picea-suvun kasveista siten, että marjakuusen ja tuijan useamman vuodenkin vanhoista, puutuneista oksista, jopa rungosta versoo uutta kasvua.

Kun marjakuuset alkoivat hallita ja peittää puutarhan näkymiä, isäntäväki kasvien poistamisen sijaan näkivät asian toisin ja tarttuivat toimeen.

marjakuusi 'pilvet'Seinustan marjakuuset kasvatetaan bonsai-puiden muotoon, jota kutsutaan ’pilviksi’.

 

 

 

 

014

Rohkeasti leikatut kartiomarjakuuset saavat vuosittaisilla leikkauksilla pallomaisen muodon.

pihamestarilaatta_pieniMarjatan ja Mikon yhteinen innostus puutarhaan ja kaunis lopputulos on myös palkittu ja he ovat saaneet kiinnittää talonsa seinään arvostetun Pihamestari-laatan.

Kuusiaidan leikkaus

Kuusiaidan pitkä elämä

istutettu kuusiaita

Istutettu kuusiaita on erinomainen suoja tontilla – kasvaessaan korkeutta se suojaa katseilta, pölyltä ja melulta. Maaseudulla näkee korkeita, leikkaamatta kasvatettuja kuusiaidanteita suojaamassa pihapiiriä tai hedelmätarhaa aukealta puhaltavilta tuulilta. Vanhoilla asuntoalueilla on kuusiaitoja, joita on yksi sukupolvi leikannut säännöllisti, mutta tapa ei ole periytynyt seuraaville asukkaille ja aita on alkanut kasvaa monilatvaisena kuusirivistönä paikassa, jossa aidan varjostavuudesta voi olla jopa haittaa.

Kuvan kuusiaita on istutettu edellisenä kesänä normaalia kookkaamista taimista ja jo nyt on leikkaamisen aika.

Entti Oy:n puutarhuri Taru

Kuusiaita kasvatetaan geometriseen muotoon leikkaamalla säännöllisesti joka vuosi marras-maaliskuun välisenä aikana. Oikeaoppisesti typistetään vain edellisen vuoden kasvua eikä sitä tarvitse jäädä jäljelle välttämättä pätkääkään, solukerros rittää. Käytännössä aita levenee ja nousee joka tapauksessa vuosien saatossa ja se kannattaa huomioida ensimmäisistä leikkauksista lähtien. Kuusentaimien latvat katkaistaan vasta, kun toivottu korkeus saavutetaan – lähestulkoon.

kuusiaidan ensimmäinen leikkaus

Kuusiaidan leveys on merkittävää myöhemmin, kun haluttu korkeus on saavutettu: leveäksi kasvanut, korkea kuusiaita on työläs leikata varsinkin silloin, jos latvakasvua ei ylety leikkaamaan yhdeltä puolelta.

aidan korkeudellakin on merkitystä

Yli sata metriä leikattavaa aitaa – ylös ja alas useammankin kerran.

www.entti.fi

 

Viimeisimmät kiusaukset

Erikoisella tavalla kauniit nutkansypressit (Chamaecyparis nootkatensis) koukuttivat satunnaisen, vain uteliaisuuttaan puutarhamyymälään eksyneen: ostaako vai eikö ostaa ja kun ostaa, niin mihin istuttaa.

Siis mieluiten valesypressit istutetaan puolivarjoisaan kasvupaikkaan, multavaan maahan. Juuripaakku tuetaan tiukasti maahan – niin ettei se liiku, vaikka taimen latvus taipuu tuulen mukaan.

Samalla tavalla kuin nutkansypressit viehättävät omituisen luonnikkaat kivilyhdyt.

Pihastudioon tuomisina vähäeleiset nuokkuva ja tanakka.

Maahisia ja keijukaisia

Kuura, havu ja saniainen – tuokio mennisyyden ja tulevaisuuden välissä.

Tuivio (Microbiota decussata), on matala ja leveäksi kasvava havukasvi: se on erinomainen maanpeittohavu, joka täyttää kasvutilansa niin, ettei rikkakasveille jää elintilaa. Tuivio on tuotu ja viljelty puutarhakasviksi melko hiljattain; kallioimarre (Polypodium vulgare) on sensijaan ikiaikainen kotoperäinen saniaiskasvi. Kasvit on istutettu ryhmäksi yhdessä kivien kanssa rajaamaan metsäluontoa ja puutarhaa.

Tiarellat, pitsimyssyt, keijukaiset ennen päivänlaskua.

Rönsytiarella (Tiarella cordifolia) on puolivarjossa viihtyvä, rönsyjen avulla tiheäksi matoksi leviävä perenna.

Tupastiarella (Tiarella wherryi).

Kuusiaitaan kurkottaja

Hyvä kuusiaita on säännöllisesti säännöllisen muotoiseksi leikattu. Kuusiaita leikataan vanhan viisauden mukaan kahden ämmän välissä – siis marras- maaliskuun välisenä aikana. Oikeasta leikkausajasta on syytä ottaa vaarin, sillä pihkan vuotaminen tekee työstä tahmaista.

 

Korkeudeltaan reilusti yli kaksimetrinen ja melko leveä, kolmisenkymmentä vuotta vanha kuusiaita, jonka vuosittainen leikkaaminen on nykyään varmasti haasteellista ajan, voimien ja motivaation suhteen.

 

Nuori kuusiaita, jonka alempia oksia on jo alettu typistää ja näin aidasta tulee tiheä tyvestä lähtien. Nyt on viimeistään leikattava taimien latvat aidan haluttuun korkeuteen. Suosittelen vajaan parin metrin korkuista ja mahdollisimman kapeaa aitaa – näin tulevien vuosikymmenten aikana aidan leikkaamisesta ei tule ylivoimaista ponnistusta.

Kuvassa olevassa tapauksessa sopiva korkeus on mielestäni enintään lauta-aidan yläreunan korkeudella.  Näkösuojaksi rakennettu aita pitäisi purkaa, koska se haittaa kuusiaidan kasvua varjostuksellaan.