Puutarhablogi kaikille - pihaunelmia, kasvitietoa ja puutarhanhoitoa!

Välineiden huolto talviajan askareena

Oksasahan terän lukitusmekanismi.
Kokoontaittuvan oksasahan lukitusmekanismi. Putsaa huolella!

Eräs oikein hyödyllinen puuha talvikaudella on työkalujen kunnon tarkistaminen: sekatöörit, oksasahat, pensassakset ja pensasleikkurin terät tarvitsevat huoltoa. Puhtaat ja huolletut työkalut kestävät pitkään ja ovat mukavat käyttää.

Putsaile työkalut käyttäen tiskiharjaa, lämmintä vettä ja vaikkapa tuiki tavallista astianpesuainetta. Hankaa ja rapsuttele lika pois ahtaimmistakin paikoista, kuten nivelistä, jousista ja lukitusvivuista. Kuivaa enimmät vedet työkaluista ja jätä pesemäsi välineet huoneenlämpöön muutamaksi tunniksi.

Sekatöörien pesua.
Pesulla. Hankaa lujasti jynssaten, jos kyseessä on pinttinyt lika. Kynsiharja toimii myös erinomaisesti pesuvälineenä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sitten osioon, joka on yhtä tärkeä kuin puhtaus: voitelu. Käytän itse CRC:tä –  se on suojaava, ahtaisiin väleihin tunkeutuva likaa keräämätön voiteluaine, soveltuu siis erinomaisesti juuri puutarhatyökalujen huoltoon. Myös aseöljy sopii tarkoitukseen hyvin. Suihkauta ainetta kevyesti työkalun metallipinnoille. Katso että etenkin kaikki nivelet, jouset ja lukitusmekanismit tulevat sumutetuksi. Kuivaa sitten ylimääräinen voiteluaine pois; minnekään ei tarvitse jäädä pisaroita tai valuvaa ainetta.

Sekatöörien voitelu.
Muista suojata työskentelytaso avatulla sanomalehdellä tai muulla vastaavalla, jos suihkutat voiteluainetta sisätiloissa.

Säilytä työkaluja aina kuivassa paikassa – terät kiinni lukittuina tai teräsuojat paikallaan. Jos vaikkapa oksasahan terä ei enää leikkaa hyvin vuosien käytön jälkeen tai sekatöörit lähinnä murskaavat ennemin kuin leikkaavat, niin voi olla aika käydä kaupassa. Osta laadukkaita työkaluja ja huolla ne hyvin – sillä tavoin kasvitkin voivat parhaiten!

Nytpä on työkalut puhdistettu ja öljytty, joten ne ovat valmiina ensi kasvukauden kovaa käyttöä varten. Välineiden terävyys on myös hyvin tähdellinen juttu, mutta sitä varten on kirjoitettava toinen artikkeli – aihe on laaja ja tarkkuutta vaativa!

Erittäin hyvää alkukevättä kaikille lukijoille!

Krookus
Näitä odotellessa…

 

 

Facebookgoogle_pluspinterestlinkedin

Notice: compact(): Undefined variable: limits in /home/pihastud/public_html/wordpress-pihastudio/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /home/pihastud/public_html/wordpress-pihastudio/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853

Jätä kommentti